tisdag 6 maj 2014

massor

Just nu är det väl den mest aktiva tiden på året för mig som hundidiot :-). Det är tävlingar, kurser och försök att hinna med egen träning, vilket inte alltid är lätt och det är väl därför som jag försökt hålla benhårt i mina måndagkvällar!

  Vi har haft lydnadstävling på klubben och det är så himla kul!! Denna gången var det en massa hemmaekipage och då blir det också extra roligt! Sen blir man ju som tävlingsledare också glad och besviken och man försöker med viljekraft att få hundarna att göra som jag (ha ha) vill! Sen är det också kul med de ekipagen som kommer utifrån, de visar något nytt och man lär sig något OCH sen är ju de flesta tävlande så otroligt glada och trevliga!

  Efter tävlingen så åkte jag hem och packade väskan innan jag åkte ner till Säs. Rätt fridfullt att komma dit och så underbart att se hundarnas lycka... du ser riktigt hur ögonen börjar lysa på dem... och så känns det givetvis inte lika roligt när vi redan nästa dag packar ihop oss och åker hem/vidare. Denna gången var det Bira som visade den största protesten... kanske för att jag lurade Lizza lite. Vi gick på långpromenad och så satte jag Lizza i bilen, när det var Biras tur så låg hon platt som en pannkaka utanför bilen och kunde inte ens lyfta på huvudet :-D :-D, så då fick hon ligga där tills jag packat in allt i bilen och då var det med tunga steg hon följde med... stackars voffsingar...

  Ja, sen var vi på spårkurs. Sista träffen av två! Den började på fredag eftermiddag med en föreläsning på Bro-Håbo-brukshundklubb. Och bara jag (och en massa andra) hittat dit så var det en intressant och givande föreläsning. Tobias Gustavsson är inte bara en bra författare och hundtränare, han kan föreläsa också :-). Intressant med den forskning som finns och ännu mer med den som inte finns egentligen... Och de i detta projektet gör ju olika studier och jag kan ju berätta att de har problem med att hitta hundar som är tillräckligt pålitliga till en studie om riktningsbestämning av spår. Hmmm... våra hundar kanske inte ens kan lära sig att riktningsbestämma, eller det är väl snarare så att vi inte klarar av att lära dem kanske, och ändå så är det ett moment i bruksproven OCH våra tjänstehundar förväntas klara av det utan problem... Mycket intressant!!
Gissa vilken chock det var att komma ner till Dalarna (mellan Älvdalen och Mora), där var det så här grönt!!  

Nästa dag var det praktisk träning för Tobias och vi skulle börja med att visa ett spår på ungefär den nivån som våra hundar låg, på hårt underlag. Jag la ett enkelt spår rakt fram utan klurigheter... Hemma har jag ju jobbat en del med övergångar mellan olika underlag, men jag bojkottade det nu, tack och lov... Lizza kunde inte spåra och hon hade ingen aning om vad hon gjorde mitt på en parkering i Stockholm, med en massa människor fladdrande omkring oss... Gissa min besvikelse!! Jag hade ju sett fram mot att få hjälp med övergångar och så spårar inte jycken en meter... Men, det är ju bara att bita i det sura äpplet och inte bara backa till steg 1, eller till hennes steg 1, utan till spår med synretning och godis i spåret...
  Nu fick vi ändå prova på övergångar och vi fick tips om vinklar och jag känner mig ändå rätt nöjd med helgen!
 Vi har också spårat i skogen, hittat på "bus" i varandras spår, inte för att lura hundarna utan för att vi som förare ska lära oss att läsa hunden och se på den att något händer i spåren. Det är ju också en typ av markering... Kan jag se något?? Jooo... jag kunde se att det var rätt så färska bök av vildsvin i markerna och att min hund INTE riktigt gillar vildsvin, ha ha ha...
 Nöjd med: Lizza gjorde ett par riktigt snygga övergångar från gräs-asfalt och tvärt om... Lizza markerade pinnar i annans spår, trots att hon var trött efter helgen gjorde hon det absolut snyggaste och bästa spåret på söndag em, precis innan vi åkte hem. Hon missade första apporten (som jag hittade) men gjorde ett grymt snyggt spår med ordentligt tryck i linan!!

 När vi gjorde markeringsövningar så tog jag ut Bira, det handlade om passiv markering och då Lizza och jag snart ska tävla så ville jag inte röra om ännu mer i hennes hjärna :-D... Så, nu har jag ett redskap att använda där, för det är ju i första hand Bira som ska lära sig passiv markering. Dock, om man ska köra hårda spår så rekommenderade Tobias att man skulle lära hunden det...
  Sen blev det hemfärd och igår jobb innan den vanliga måndagsträningen. Lizza och jag ska ju snart tävla så jag hade bestämt innan att köra igenom lägreklass momenten för att se om jag ska peta någonstans. Hade tänkt köra med någon som kommenderade, men det var så mycket folk och så rörigt så jag körde igenom själv... det var nog så illa ändå!
Linförighet: För på, plogade som bara den, men tränger inte så mycket... Framförgående: Hon satte sig i stoppet och så drar hon lite för mycket... Läggande: Klockrent!! Sen gick jag kanske inte 25m, men... Kryp: rätt hyggligt... Inkallande: Kommer lite långt bak i ingången, annars bra. Apportering: Hade lite för mycket fart och vände därför lite för långt bort = sent gripande... Hopp: vänder även nu upp för tidigt, men det har vi ju precis börjat jobba med :-), annars ok. Tränade lite mer på apportering, linförighet och kryp efter jag var klar med min kedja och hade belönat henne.

 Idag ska vi träna på spårstarter, se om vi kan få till 4-5 100m spår, jag tror nämligen att kommer vi iväg de första 100m och hon har riktigt fäst i spåret så ska det inte vara något problem! Men hon är väldigt dålig på att fästa i spåret i starten. Jag ska också peta lite i linförigheten och krypet :-). Sen tror jag det räcker... möjligen apporteringen också! Sen är det möte på klubben och sen så ska jag vara klar för avfärd till Umeå! Och troligen är jag väl hemma sent på torsdag kväll och på lördag är det tävling, ha ha... jag kan inte vara klok på en fläck! Så, på fredag åker jag till Säs och på lördag vidare till Borlänge, sen hem och sen törs jag inte berätta att jag tror att jag ska på kurs åt ett annat håll på söndagen, MEN, allt beror ju också på hur jag mår efter min Umeåtripp... ryggmärgsprov är ju inte min största favorit... och så veckan efter är det inryckning 4 dagar för mig och Bira! Sen är faktiskt resten av maj rätt lugnt, min kurs borde vara klar, vi har en spårtävling på klubben, Kristiflygare är jag ledig 5 dagar på raken, och sen är det liksom sommar :-), tänk om det kunde finnas en lägretävling i början på juni inom rimligt avstånd... det hade vart perfekt!

Nu ska jag koka kaffe till pappsen :-)


Inga kommentarer: